Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μάθε οτιδήποτε με την τεχνική του Feynman






Με την τεχνική του Feynman, μαθαίνεις διδάσκοντας ένα θέμα σε κάποιον τρίτο με απλούς όρους, επειδή έτσι εντοπίζεις γρήγορα τα κενά στις γνώσεις σου. Μετά από 4 βήματα, είσαι σε θέση να καταλάβεις το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος και να συγκρατείς τις πληροφορίες καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντικό
Η τεχνική του Feynman είναι ένα νοητικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ, φυσικό Richard Feynman. Γνωστός ως «Μεγάλος Επεξηγητής», ο Feynman ήταν σεβαστός για την ικανότητά του να απεικονίζει με σαφήνεια σχεδόν σε όλους, πυκνά θέματα όπως η Κβαντική Φυσική.

Στη «Χαμένη διάλεξη του Feynman: Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο», o David Goodstein γράφει ότι ο Feynman περηφανευόταν ότι έχει την ικανότητα να εξηγεί τις πιο περίπλοκες ιδέες με τους πιο απλούς όρους.

O Goodstein μια φορά ρώτησε τον Feynman «γιατί τα σωματίδια με ημιακέραιο spin υπακούν στην στατιστική Fermi-Dirac». O Feynman απάντησε ότι θα ετοίμαζε μια διάλεξη για αρχάριους σχετική με το θέμα αυτό, αλλά μετά από μερικές μέρες γύρισε με άδεια χέρια. «Δεν μπορούσα να το κατεβάσω σε επίπεδο για αρχάριους» παραδέχτηκε στον Goodstein. «Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν το έχουμε καταλάβει». Δηλαδή, αν ο Feynman δεν μπορούσε να εξηγήσει κάτι με απλούς όρους, υπήρχε πρόβλημα με τις πληροφορίες κι όχι με την διδακτική ικανότητα του Feynman.

Γιατί οι άνθρωποι μιλούν σχετικά με αυτήν
Η τεχνική του Feynman αναφέρεται με σαφήνεια στην βιογραφία του James Gleick, «Ιδιοφυϊα: η ζωή και η επιστήμη του Richard Feynman». Στο βιβλίο ο Gleick εξηγεί την μέθοδο αναφερόμενος στο πως ο Feynman αρίστευσε στις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Άνοιξε ένα καινούριο σημειωματάριο και στη σελίδα του τίτλου έγραψε: ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Για πρώτη, αλλά όχι τελευταία φορά, ξαναοργάνωσε τις γνώσεις του. Δούλεψε για εβδομάδες αποσυναρμολογώντας κάθε κλάδο της Φυσικής, «λαδώνοντας» τα κομμάτια και βάζοντας τα πάλι πίσω, αναζητώντας όλο αυτό το διάστημα για ασυνέπειες. Προσπάθησε να βρει ουσιαστικούς πυρήνες για το κάθε θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου