Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Kepler 452B: Ο μεγάλος ξάδελφος της Γης που ίσως έχει… εξωγήινους!


Τον πιο κοντινό… “μακρινό ξάδερφο” της Γης ανακάλυψε η NASA: Έναν εξωπλανήτη παρόμοιο με τον δικό μας, στον οποίο θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή.

Ο πλανήτης Kepler 452B, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη, ενώ το ηλιακό σύστημα στο οποίο βρίσκεται είναι παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Μάλιστα, έχει παρόμοια τροχιά με τη Γη, και ένας χρόνος στον πλανήτη Kepler 452Β (δηλαδή μία πλήρης περιστροφή γύρω από το κέντρο του ηλιακού του συστήματος) διαρκεί σχεδόν όσο και ένας χρόνος στη Γη (385 μέρες).



Υπολογίζεται ότι ο Kepler 452B είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον “ήλιο” του. Μάλιστα, το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια σε μία ζώνη όπου θεωρείται πως μπορεί να αναπτυχθεί ζωή (περισσότερα σε σχέση με τη Γη) σημαίνει ότι είναι πιθανό να φιλοξενεί, ή να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν, κάποιες μορφές ζωής.

“Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452B σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη,Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B.

Το γεγονός ότι το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 452b είναι 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο —με τον οποίο κατά τα άλλα έχει πολλά κοινά στοιχεία— μπορεί να δώσει μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης. «Ο Kepler 452b μπορεί να υφίσταται σήμερα αυτό που θα πάθει η Γη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν ο Ήλιος μας θα γεράσει και θα γίνει πιο φωτεινός», εξήγησε ο αστρονόμος του SETI Νταγκ Κάλντγουελ.

Μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας εκεί έξω;