Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ! Με ένα ρητό του Σωκράτη η ΝASA διαφημίζει στο σύμπαν την ομορφιά της Γης!


Με ένα ρητό του μέγιστου Έλληνος φιλοσόφου ξεκινάει το εκπληκτικό timelapse βίντεο του Διεθνούς διαστημικού Σταθμού (ISS) ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από την Γη.

Το βίντεο δείχνει την ομορφιά του πλανήτη μας από εκεί που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός της NASA. Δηλαδή στην τροχιά της Γης. Αυτό όμως που μας τιμά και εμάς ως Έλληνες και αποδεικνύει την τεράστια επιρροή που έχουν ακόμα οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι ένα ρητό του Σωκράτους για το πως φαίνεται ο πλανήτης μας αν κάποιος βρεθεί ψηλά στο διάστημα και παρατηρήσει την Γη! Ο διάλογος με το επίμαχο ρητό είναι από το έργο του Πλάτωνος τον «Φαίδρο».


Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Λυρίδες: Βροχή από πεφταστέρια το βράδυ της Τετάρτης!


Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της Άνοιξης, οι λεγόμενες Λυρίδες, είναι πλέον γεγονός!

Το απίστευτο αστρονομικό θέαμα θα είναι ορατό και από τη χώρα μας, ενώ η κορύφωση του θα γίνει την Τετάρτη έως και τα χαράματα της Πέμπτης.


Με δεδομένο πάντως ότι η επόμενη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, ο ουρανός τις επόμενες μέρες θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση.

Πάντως, οι «Λυρίδες» μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα, κάνοντας το θέαμα εξωπραγματικό. Μάλιστα, κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν τα 100 την ώρα!

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το τέλος του MESSENGER με πρόσκρουση …


… στην επιφάνεια του Ερμή


H αποστολή του MESSENGER με αριθμούς (Image Credit: NASA)

Στις 3 Αυγούστου του 2004, εκτοξεύθηκε το διαστημικό σκάφος της NASA MESSENGER (MErcury Surface, Space Environment) από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με σκοπό την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή.
Το MESSENGER διάνυσε 7,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (ένα ταξίδι που περιλάμβανε 15 πτήσεις γύρω από τον Ήλιο, μια γύρω από τη Γη, δυο φορές γύρω από την Αφροδίτη και τρεις φορές γύρω από τον Ερμή, πριν μπει στην τελική του τροχιά, το 2011, γύρω από τον Ερμή.

Αποστολή του MESSENGER ήταν η εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή για χρονικό διάστημα ενός έτους. Όμως η καλή κατάσταση των οργάνων του, το επίπεδο των καυσίμων και τα νέα ερωτήματα που προέκυψαν από τα ευρήματα επέκτειναν την αποστολή για περίπου τέσσερα χρόνια. Μεταξύ των σημαντικών ανακαλύψεων ήταν το γεγονός ότι στον Ερμή βρίσκονται μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού σε κρατήρες στους πόλους οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα υπό σκιά.

Πέρα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις, διαμέσου της αποστολής αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε με επιτυχία η ανάπτυξη ενός κεραμικού υλικού για την προστασία οργάνων και ηλεκτρονικών από την ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένης της μικρής απόστασης του πλανήτη από τον Ήλιο.

Στις 24 Απριλίου, όμως, θα πραγματοποιηθεί ο έκτος και τελευταίος ελιγμός διόρθωσης της τροχιάς. Από εκείνο το σημείο και μετά το MESSENGER με σβησμένο κινητήρα – λόγω της εξάντλησης των καυσίμων του – θα αφεθεί στο έλεος της βαρύτητας του πλανήτη Ερμή για και θα καταστραφεί προσκρούοντας στην επιφάνειά του…  


Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

5.000 χρόνια επιτευγμάτων στην Αστρονομία



Η ιστορία της Αστρονομίας είναι συνυφασμένη σχεδόν με την πορεία του ανθρώπου πάνω στη Γη. Με τα πρώτα του βήματα πάνω στη Γη ο άνθρωπος έστρεψε το βλέμμα του στον έναστρο ουρανό γεμάτος δέος κι ερωτήματα. Η ανατολή και η δύση του Ηλίου, οι φάσεις της Σελήνης, η εναλλαγή των εποχών, η κίνηση των άλλων πλανητών στον ουρανό, η εμφάνιση των κομητών και το συγκλονιστικό φαινόμενο των εκλείψεων, ήταν τα πρώτα ερεθίσματα για ν' αρχίσει τη συστηματική παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων.

Ως επιστήμη, η Αστρονομία ξεκίνησε απλά, όπως όλες οι επιστήμες, με παρατηρήσεις που είχαν σκοπό τον προσδιορισμό των θέσεων και των κινήσεων των ουρανίων σωμάτων. Έτσι στην αρχή αναπτύσσεται η Αστρονομία Θέσεως των ουρανίων αντικειμένων και μετά η Μαθηματική Αστρονομία, που κυριαρχεί ουσιαστικά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Τότε αρχίζει σιγά-σιγά η είσοδος της Φυσικής και των φυσικών μεθόδων στην Αστρονομία για να γεννηθεί, στην αρχή ως κλάδος της, η Αστροφυσική. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η Αστροφυσική θα κυριαρχήσει εντελώς, έτσι ώστε σήμερα, κάτω από επιφανειακές διαφορές, να ταυτίζεται με την έννοια της Αστρονομίας. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν η έρευνα αναφέρεται στη φυσική σύσταση και στις φυσικές ιδιότητες των ουρανίων σωμάτων.

Η γνώση που έχουμε για το σύμπαν είναι αλήθεια ότι προωθήθηκε αφάνταστα κατά τον 20ο αιώνα, αλλά η Αστρονομία ξεκίνησε 3.000 χρόνια π.Χ. με την απλή παρατήρηση του ουρανού. Η Σελήνη, ο Ήλιος, οι πλανήτες, τα άστρα και οι αστερισμοί του ουρανού ήταν τα πρώτα αντικείμενα που παρατηρήθηκαν, με σκοπό πρώτα την δημιουργία ημερολογίων και μετά να συνδέσουν τα ουράνια αντικείμενα με τους Θεούς τους.




Τα σημερινά τηλεσκόπια προσφέρουν λεπτομερείς εικόνες των μακρινών γαλαξιών. Σαν παράδειγμα ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας NGC1232, που απέχει 100.000.000 έτη φωτός από μας και έχει μήκος 200.000 έτη φωτός.



Αν κοιτάξουμε 5.000 χρόνια πίσω μας, βλέπουμε δύο μεγάλες περιόδους επιστημονικών επιτευγμάτων. Η μία περίοδος βρίσκεται στην αρχή της εποχής αυτής ­ στον Ελληνικό κόσμο του Αναξίμανδρου, του Αριστοτέλη, του Αρίσταρχου του Σάμιου, του Ιππάρχου και του Κλαύδιου Πτολεμαίου. Η άλλη περίοδος βρίσκεται τους τελευταίους 5 αιώνες. Ειδικά στον 20ο αιώνα τα επιτεύγματα της αστρονομίας είναι τεράστια.

Δεξιά: Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη και κυκλική

Η προϊστορική αρχαιολογία σε όλο τον κόσμο

Οι πρώτοι θεωρητικοί αστρονόμοι έπρεπε να συντάξουν τις θεωρίες τους βασιζόμενοι μόνο σε ό,τι ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού, και όλοι τους ξεκινούσαν από την κατανοήσιμη έννοια ότι η Γη ήταν ακίνητη και αποτελούσε το κέντρο του Σύμπαντος. Αν και η καθημερινή εμπειρία μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι μια λογική υπόθεση, όμως η άμεση παρατήρηση της φύσης, μας δείχνει ότι ο πραγματικός κόσμος δεν είναι και τόσο απλός. Παραδείγματος χάριν, όταν ένα σκάφος έρχεται από μακριά, το πρώτο που φαίνεται είναι τα πανιά του και μετά το ίδιο το ίδιο το σκάφος. Εάν η Γη ήταν επίπεδη, τότε θα βλέπαμε κατευθείαν ολόκληρο το σκάφος, μόλις πλησίαζε κοντά στην ακτή.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης της Αστρονομίας (προϊστορικοί καθώς και αρχές των ιστορικών χρόνων) συνδέεται με την εξυπηρέτηση καθαρά πρακτικών αναγκών, όπως ήταν η ύπαρξη ημερολογίου, ο προσανατολισμός στην ξηρά και στη θάλασσα κ.ά. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί και μία άλλη όψη της Αστρονομίας της αρχαιότητας: η πίστη, από άγνοια και φόβο, του τότε ανθρώπου, ότι τα άστρα και ιδιαίτερα ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες, επηρεάζουν άμεσα τα γεγονότα πάνω στη Γη, όπως είναι οι πόλεμοι, οι επιδημίες, οι πλημμύρες, οι πείνες, ακόμα και το πεπρωμένο κάθε ανθρώπου. Έτσι αναπτύχθηκε η Αστρολογία και μαζί της οι αστρονομικές παρατηρήσεις, οι οποίες με την πάροδο των αιώνων και των χιλιετιών οδήγησαν σε μετρήσεις σημαντικής ακρίβειας, αλλά και σε μια πολύ προχωρημένη γνώση διαφόρων αστρονομικών φαινομένων, χωρίς όμως να έχει γίνει καμιά σχεδόν προσπάθεια θεωρητικής ερμηνείας.

Σε όλη τη Γη συναντάμε αρχαία μνημεία που παρουσιάζουν αστρονομικό ενδιαφέρον κι έχουν ηλικία 5.000 ετών περίπου. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου και το μεγαλιθικό μνημείο Stonehenge στην Αγγλία, έχουν αστρονομικό προσανατολισμό, δηλαδή τέτοιον ώστε να συνδέονται προς διάφορα αστρονομικά φαινόμενα. Από τον προσανατολισμό π.χ. των πυραμίδων προκύπτει πως οι Αιγύπτιοι γνώριζαν ορισμένες βασικές διευθύνσεις στο χώρο, που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι. Είναι γνωστό ακόμα πως χρησιμοποιούσαν ημερολόγιο από το 4.000 π.Χ.. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι γνώριζαν πολύ καλά τις φάσεις της Σελήνης και την κίνηση του Ήλιου στην εκλειπτική.

Εκτός της Αιγύπτου η Αστρονομία αναπτύχθηκε πάρα πολύ και στην περιοχή του Ευφράτη ποταμού. Εκεί ο Βαβυλωνιακός πολιτισμός, που ξεκίνησε το 3.000 π.Χ., έδωσε στην Αστρονομία πάρα πολλά, ιδιαίτερα τους τελευταίους π.Χ. αιώνες με τους Χαλδαίους. Στην Ινδία επίσης, από το 1.500 π.Χ., καθώς και στην Κίνα από το 1.400 π.Χ. περίπου, υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες για αξιόλογες αστρονομικές γνώσεις, ενώ σε μυθολογικό επίπεδο οι γνώσεις αυτές ανάγονται στην 3η π.Χ. χιλιετία. Όλοι αυτοί οι πολιτισμοί είχαν δημιουργήσει ημερολόγια, είχαν αναπτύξει τις παρατηρήσεις των ουρανίων σωμάτων, ξεχώριζαν και ονόμαζαν τους αστερισμούς. Παρατηρούσαν ακόμα τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία από το 2.200 π.Χ.

Στην Αμερική πάλι, τρεις πολιτισμοί - των Ίνκας, των Αζτέκων και των Μάγια - είχαν σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα. Το ημερολόγιο των Μάγισ π.χ., αν και στηριζόταν σε πολύ πρωτόγονες μεθόδους παρατήρησης, ήταν σημαντικής ακρίβειας.

Η Ελληνική αστρονομία

Σαν Ελληνική αστρονομία λέμε αυτή που γράφηκε στην ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα. Την χωρίζουμε δε σε τέσσερις περιόδους:

Η 1η περίοδος είναι η αυγή της Αστρονομίας. Ξεκινάει με τους ύμνους του Ορφέα (16ος αιώνας π.Χ.) και φτάνει στα έπη του Ομήρου (9ος αιώνας π.Χ.) και του Ησιόδου (8ος αιώνας π.Χ.). Είναι μια εποχή όπου γίνονται παρατηρήσεις του ουρανού χωρίς κανένα θεωρητικό μοντέλο για τον Κόσμο. Σε αυτή την περίοδο αναφέρεται πως ο Χείρων έφτιαξε τον αστερισμό του Τοξότη για να οδηγήσει τους Αργοναύτες στην εκστρατεία τους. Στα Ορφικά κείμενα περιέχονται εκτός από κοσμογονικές αντιλήψεις και ονόματα αστερισμών, αειφανείς αστέρες, η ζωδιακή ζώνη και οι πλανήτες. Τέλος και ο Όμηρος μέσα στα έπη του δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις αστρονομικές γνώσεις της εποχής. Ο ίδιος θεωρούσε τη Γη επίπεδη, ενώ γνώριζε ότι ο Αυγερινός είναι ο ίδιος με τον Έσπερο. Επίσης, αναφέρει τις Πλειάδες, τις Υάδες, τον Ωρίωνα, τη Μεγάλη Άρκτο, τον Αρκτούρο, τον Βοώτη και το λαμπρό Σείριο. Στην Οδύσσεια περιγράφει την κίνηση του Ήλιου στον ουρανό σαν καμπύλη και την παρομοιάζει με την σπείρα της έλικας.

Η 2η περίοδος είναι η προσωκρατική. Αρχίζει από τον 7ο αιώνα με κύριους εκπροσώπους του Ίωνες και φτάνει έως τους πυθαγόρειους φιλοσόφους του 5ου αιώνα π.Χ. Σπουδαίος αστρονόμος της εποχής αυτής ήταν ο Αναξίμανδρος (610 π.Χ. - 546 π.Χ.) και ο Φιλόλαος.

Η 3η περίοδος είναι της κλασσικής Ελλάδος. Διαρκεί από τον 5ο αιώνα έως τον 4ο αιώνα π.Χ., με κύριους εκπροσώπους τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Εύδοξο και άλλους αστρονόμους.

Η 4η περίοδος είναι η ελληνιστική ή αλεξανδρινή. Άρχισε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. αυτή , με κύριους εκπροσώπους τον Αρίσταρχο, τον Ερατοσθένη, τον Ίππαρχο, τον Ηρακλείδη τον Ποντικό, τον Πτολεμαίο και άλλους.

Αστρονομικά όργανα των Αρχαίων

1. Αστρολάβος: Επινοήθηκε κατά την εποχή του Ιππάρχου (2ος π.Χ. αιώνας) και το χρησιμοποιούσαν οι αστρονόμοι για να υπολογίζουν τα ύψη των αστέρων από τον ορίζοντα και τις εκλειπτικές συντεταγμένες. Ο επίπεδος αστρολάβος, τον οποίο επινόησε ο Ίππαρχος, επέτρεπε τη στερεογραφική προβολή σφαίρας. Με τη βοήθεια της προβολής αυτής βρισκόταν με ακρίβεια η ώρα κατά την οποία γινόταν η παρατήρηση ενός αστέρα. Ο επίπεδος αστρολάβος χρησίμευε και για την επίλυση σφαιρικών τριγώνων.

2. Γνώμονας: Ένα από τα πιο απλά και πιο πολύτιμα όργανα που χρησίμευε για τον καθορισμό πολλών αστρονομικών φαινομένων και γεωγραφικών στοιχείων (καθορισμός μεσημβρινής γραμμής, διάρκειας έτους, γεωγραφικού πλάτους, απόκλισης Ήλιου, κ.ά.). Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον γνώμονα ήταν ο Αναξίμανδρος.

3. Διόπτρα: Υπήρχε η διόπτρα του Πυθέου που η ύπαρξη του βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο βόρειος ουράνιος πόλος και ο πολικός αστέρας δεν συμπίπτουν. Η διόπτρα του Ιππάρχου που χρησίμευε για την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης. Με τη διόπτρα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών αστέρων. Η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις. Η διόπτρα του Αρχιμήδη που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του φάρου της Αλεξάνδρειας και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.

4. Ηλιακό ρολόι: Πρώτος εφευρέτης και κατασκευαστής του θεωρείται ο Απολλώνιος ο Περγαίος. Βελτιώσεις επέφερε αργότερα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.

5. Κλεψύδρα: Όργανο για τη μέτρηση της ισημερινής ώρας. Η κλεψύδρα θεωρείται εφεύρεση του Κτησιβίου.

6. Ουράνια σφαίρα: Μια απλή περιστρεφόμενη σφαίρα με τους κύριους κύκλους χαραγμένους πάνω της. Πρώτος κατασκευαστής της ουράνιας σφαίρας θεωρείται κατά τους μυθικούς χρόνους ο Χείρων και κατά τους ιστορικούς ο Θαλής. Ο Εύδοξος βελτίωσε τη σφαίρα σημειώνοντας τους γνωστούς αστερισμούς και τους μεγάλους αστέρες. Ένα είδος σφαίρας χρησιμοποιούσαν ο Αναξίμανδρος και ο Ίππαρχος. Μία βελτιωμένη παραλλαγή ήταν και η "μεταπτωτική σφαίρα" στην οποία μπορούσε να ληφθεί υπ' όψη η μετατόπιση της θέσης των πόλων του Ουρανού κατά 1° ανά 73 έτη.

7. Σκάφη: Την χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να επιτύχει τη μέτρηση της Γης, ενώ ο επινοητής της αναφέρεται πως ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.

8. Υπολογιστής των Αντικυθήρων: Ίσως το πιο διάσημο όργανο πρωτοποριακό και μεγάλης ακρίβειας. Πιθανολογείται ότι τον εφεύρε ο Αρχιμήδης ή κάποιος μαθητής του Ποσειδωνίου. Ο υπολογιστής που βρέθηκε το 1900 στο βυθό των Αντικυθήρων, ήταν ένας ημερολογιακός μηχανισμός που έδειχνε τις κινήσεις του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης σε διάφορες φάσεις. Η κατασκευή του ανάγεται στον 1o π.X. αιώνα.

9. Ωρολόγιο του Αρχιμήδη: Πρόκειται για ένα ρολόι με μηχανισμό, όπου αντί του ελατηρίου χρησιμοποιούνταν ροή νερού.

10. Κρίκος: Όργανο που έδινε το ύψος του Ήλιου όταν μεσουρανούσε.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Οι 12 παράγοντες που μπορούν να αφανίσουν το ανθρώπινο γένος


Οι απειλές που δέχεται η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας φαίνεται να είναι πιο ορατοί από όσο νομίζαμε,έτσι μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να καταγράψει αυτούς τους κινδύνους, αλλά και να προτείνει τρόπους για την αντιμετώπισή τους/

Φαίνεται πως μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η γη είναι πιο κοντά από ποτέ με τους επιστήμονες να αναζητούν τους καλύτερους τρόπους επίλυσής τους και να απαιτούν άμεση δράση. Έτσι, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του της Οξφόρδης κατέγραψαν τις δώδεκα πιο επικίνδυνες απειλές κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα προβλήματα που συναντάμε στη φύση.



Η έρευνα στοχεύει στην καταγραφή του των φυσικών φαινομένων που απειλούν περισσότερο από κάθε άλλο την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Μάλιστα οι επιστήμονες απορρίπτουν τους περισσότερους εξωτερικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας, αλλά και την ανθρώπινη ζωή, στρέφοντας την προσοχή στα λάθη που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο ίδιος ο άνθρωπος.

“Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει τις αιτίες των προβλημάτων και να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις”, αναφέρουν οι επιστήμονες. “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τρόπους αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να μετατραπούν σε ευκαιρίες για λύσεις”, τονίζουν οι ίδιοι.

1. Η κλιματική αλλαγή






Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα, για αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για καταστροφή του πλανήτη και την εξαφάνιση πολλών ειδών από αυτόν. Μάλιστα αναφέρουν πως είναι σημαντικό η ανθρωπότητα να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να προλάβει τη επικείμενη καταστροφή.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σημαντικό στις υπανάπτυκτες χώρες του πλανήτη, που λιμοκτονούν και είναι αντιμέτωπες με ασθένειες από τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος έχει απαλλαχθεί.

2. Πυρηνικός πόλεμος






Είναι γνωστά τα αποτελέσματα από πυρηνικές επιθέσεις, αλλά και από τη λανθασμένη χρήση της συγκεκριμένης παντοδύναμης ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες τρέμουν κάθε φορά που ένα κράτος απειλεί με πυρηνικά όπλα και επιθέσεις και τονίζουν πως “ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης η καταστροφής είναι ορατός στο μέλλον”.

Παράλληλα, αναφέρεται πως μια τέτοια κίνηση θα είχε συνέπειες ακόμη πιο καταστροφικές από ότι στο παρελθόν όχι μόνο για την ανθρωπότητα, αλλά γενικά για τον πλανήτη.

3. Παγκόσμια επιδημία






Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Αφρική έθεσε όλο τον πλανήτη σε συναγερμό, αυτό γιατί η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. “Υπάρχουν πολλές πιθανότητες μια τέτοια επιδημία να ξεσπάσει, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό της γης”, τονίζουν οι ερευνητές.

Η ικανότητα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι αυτή που θα καθορίσει και τη τύχη της ανθρωπότητας, για αυτόν τον λόγο διενεργούνται συνεχής έρευνες για την αποτροπή και το περιορισμό τέτοιον φαινομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του έμπολα.

4. Πρόσκρουση αστεροειδή στη γη






Ένας αστεροειδής με μέγεθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων θα ήταν ικανός να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της γης, με τους επιστήμονες, ωστόσο να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια.

“Μπορεί ο αστεροειδής να κατέστρεφε μόνο ένα μέρος της γης κατά την πρόσκρουσή του, ωστόσο αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν εφιαλτικό, καθώς τα σύννεφα σκόνης που θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα θα ήταν ικανά να μειώσουν αρκετά τη θερμοκρασία, προκαλώντας όχι μόνο κλιματικές αλλαγές, αλλά και καταστροφή της βιόσφαιρας”, επισημαίνουν οι μελετητές.

5. Υπέρ-ηφαίστειο






“Τα αποτελέσματα μιας τεράστιας έκρηξης ηφαιστείου θα μπορούσαν να είναι ανάλογα με αυτά μιας πυρηνικής έκρηξης”, τονίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα αναφέρουν πως η ζημιά θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη που η αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει μόνο αν όλα τα κράτη συνεργάζονταν και συντονίζονταν. Μάλιστα αναφέρουν πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να θυσιάσουν ορισμένες περιοχές, προκειμένου να σώσουν άλλες.

6. Οικολογική καταστροφή






Οι έρευνες έδειξαν πως οι ανθρωπότητα θα πρέπει να ξεκινήσει να σέβεται τον πλανήτη και το οικοσύστημα, καθώς είναι σημαντικό να καταλάβει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. “Η εξαφάνιση των ειδών συ,βαίνει τώρα με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν”, αναφέρουν οι μελετητές. Παράλληλα, αναφέρουν πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει σε διάσωση των συγκεκριμένων ειδών.

7. Καταστροφή του παγκοσμίου συστήματος






“Η οικονομία του πλανήτη και το πολιτικό σύστημα απαρτίζεται από διάφορους φορείς που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους”, τονίζει η μελέτη “Η καλή λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται από την ομαλή λειτουργία αυτών των δομών”, προσθέτει η έρευνα.

Μια πιθανή διαταραχή του συστήματος, όπως για παράδειγμα μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικό χάος, κατάλυση των νόμο και γενικά μια καταστροφή, όπου θα επιβίωναν μόνον οι ισχυροί.

8. Συνθετική βιολογία






Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απειλή της συνθετικής βιολογίας, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει “μηχανικούς παθογόνος οργανισμούς”, που θα εξαφανίσουν σταδιακά το ανθρώπινο γένος.

Μάλιστα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως ο =τομέας της συνθετικής βιολογίας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ακατάλληλη χρήση του μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

9. Νανοτεχολογία






Ο τομέας της Νανοτεχνολογίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και χρήσιμους τομείς της τεχνολογίας, ωστόσο κρύβει κινδύνους για την ανθρωπότητα. Αυτό γιατί “με τη βοήθεια της νανοτεχολογίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα όπλα που έχει συναντήσει ποτέ η ανθρωπότητα”. Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές “η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πυρηνικών βομβών”.

10. Τεχνητή νοημοσύνη






Οι ερευνητές εκτιμούν πως η εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα “μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα”, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της ανθρωπότητας. Μια εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης εκτός από ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του δημιουργού της θα μπορούσε να αποτελεί και έναν από τους σοβαρότερου κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ελέγχει τον κόσμο και τη ζωή μας.

11. Μια κακή παγκόσμια κυβέρνηση






Είναι γεγονός πως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή από τη μια μέρα στην άλλα,σύμφωνα με τους ερευνητές το ίδιο ισχύει και για μια παγκόσμια κυβέρνηση. Η έρευνα υποστηρίζει πως μια παγκόσμια διεφθαρμένη ή ανίκανη κυβέρνηση θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο στην καταστροφή.

12. Άγνωστες αιτίες






Την τελευταία θέση της λίστας καταλαμβάνουν οι άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο στην καταστροφή. Όπως, αναφέρουν οι ερευνητές είναι λιγότερες οι πιθανότητες η ανθρωπότητα να καταστραφεί από άγνωστους παράγοντες που θα συμβούν πιθανά, καθώς εκτιμά πως οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και ορατοί. Έτσι, υποστηρίζει πως το καλύτερο είναι να βρεθούν λύσεις για τα ήδη γνωστά προβλήματα και όχι προφύλαξη από τις άγνωστες απειλές.

Πηγή: TheIndependentnews247.gr