Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ο Γαλαξίας μας έχει πολύ μικρότερη μάζα σε σχέση με τον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31)




Eρευνητές απέδειξαν ότι ο Γαλαξίας μας (αριστερά - καλλιτεχνική απόδοση) έχει την μισή μάζα σε σχέση με τον γαλαξία Ανδρομέδα (δεξιά) (Credit: Milky Way: NASA/JPL-Caltech / Andromeda image: ESA/Hubble & Digitized Sky Survey 2, Davide De Martin)

Ο Γαλαξίας μας έχει περίπου την μισή μάζα από αυτή της Ανδρομέδας, σύμφωνα με την εργασία των ερευνητών Jorge Peñarrubia et al, «A dynamical model of the local cosmic expansion», που δημοσιεύεται στο περιοδικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Η νέα πιο ακριβής μέθοδος υπολογισμού της μάζας των γαλαξιών λαμβάνει υπόψη της και την αόρατη ύλη που βρίσκεται στις εξώτερες περιοχές των γαλαξιών και είναι ακριβώς αυτή η σκοτεινή ύλη που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της Ανδρομέδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παλαιότερες μελέτες υπολόγιζαν μόνο τη μάζα που περιείχαν οι ενδότερες περιοχές των γαλαξιών, στις οποίες βρίσκεται ο κύριος όγκος από τα άστρα.

Ο Γαλαξίας και η Ανδρομέδα έχουν παρόμοιες δομές, όμως φαίνεται πως η Ανδρομέδα περιέχει τη διπλάσια ποσότητα σκοτεινής ύλης σε σχέση με το Γαλαξία.

«Πάντα υποψιαζόμασταν πως η Ανδρομέδα είναι βαρύτερη από το Γαλαξία αλλά η παράλληλη μέτρηση της μάζας και των δύο ήταν μία αληθινή πρόκληση», εξηγεί ο Jorge Peñarrubia, αστρονόμος του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
«Η μελέτη μας συνδυάζει πρόσφατες μετρήσεις της σχετικής κίνησης του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας ως προς το μεγαλύτερο κατάλογο από κοντινούς γαλαξίες που έχει γίνει δυνατό να κατασκευαστεί μέχρι σήμερα».

Οι γαλαξίες της Τοπικής Ομάδας συγκρατούνται μεταξύ τους εξαιτίας της αμοιβαίας βαρυτικής έλξης που ασκεί ο ένας στον άλλο. Ως αποτέλεσμα ενώ οι περισσότεροι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους εξαιτίας της διαστολής του Σύμπαντος, οι γαλαξίες της Τοπικής Ομάδας συσπειρώνονται.

Οι πολύ ακριβείς υπολογισμοί της κίνησης των γαλαξιών στην Τοπική Ομάδα επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν με ακρίβεια το κέντρο μάζας του συστήματος και από εκείνο το σημείο και έπειτα ήταν σε θέση να υπολογίσουν τη μάζα των δύο μεγαλύτερων σωμάτων σε αυτό".
Πηγές: naftemporiki.gr - www.sciencedaily.com-physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου