Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός η περιστροφή μιας τεράστιας μαύρης τρύπας

Πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός η περιστροφή μιας τεράστιας μαύρης τρύπας


Με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνη του φωτός περιστρέφεται μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο γειτονικού μας γαλαξία, όπως υπολόγισαν επιστήμονες για πρώτη φορά



Εδω και πολύ καιρό οι αστροφυσικοί υποψιάζονταν ότι οι γιγάντιες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών περιστρέφονται γρηγορότερα και αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μέγεθος, καθώς απορροφούν αέρια, σκόνη, αστρική ύλη.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν είχε γίνει αξιόπιστος υπολογισμός της ταχύτητας περιστροφής μιας μαύρης τρύπας. Αυτό κατάφεραν πριν από λίγο καιρό επιστήμονες που αξιοποίησαν δεδομένα από το καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, NuStar, και το XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Παρατήρησαν ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας που απελευθερώνονταν από μια τεράστια μαύρη τρύπα, σε παρακείμενο γαλαξία. Υπολόγισαν την ταχύτητα περιστροφής της και διαπίστωσαν ότι κινείται με 670 εκατομμύρια μίλια την ώρα, δηλαδή κάτι λιγότερο από την ταχύτητα του φωτός.
«Αυτός είναι ο πρώτος ξεκάθαρος υπολογισμός του ρυθμού περιστροφής μιας τεράστιας μαύρης τρύπας», ανέφερε ο αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Κρίστοφερ Ρέινολντς.
Αυτές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που έχουν μάζα εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας Ηλιο, εικάζεται ότι τροφοδοτούν με ενέργεια το κέντρο του γαλαξία στον οποίο βρίσκονται. Η πυκνότητά τους είναι ασύλληπτη και η βαρυτική έλξη που ασκούν έχει τέτοια δύναμη ώστε δεν μπορούν να δραπετεύσουν από αυτή ούτε τα σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια.
Ο γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι ο NGC 1365. Στην περίπτωση όμως του δικού μας γαλαξία, κανείς δεν ξέρει πόσο γρήγορα κινείται η μαύρη τρύπα που έχει στο κέντρο του. «Δεν είναι τόσο ενεργή και δεν απελευθερώνει συχνά ακτινοβολία ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητά της», ανέφεραν οι ερευνητές.
Πηγή:NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου