Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ενας κομήτης απειλεί τον Αρη αλλά και τα ερευνητικά ρομπότ με καταστροφή



Ενας κομήτης απειλεί τον Αρη αλλά και τα ερευνητικά ρομπότ με καταστροφή

Ενας «τρελός» κομήτης μπορεί του χρόνου να πέσει πάνω στον Αρη και να προκαλέσει έκρηξη με ισχύ ενός δισεκατομμυρίου μεγατόνων! Αν συμβεί αυτό δεν θα γλιτώσει κανένα από τα διαστημικά ρομπότ που βρίσκονται εκεί.
Είναι ο κομήτης C/2013 A1, ο οποίος σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς αναμένεται να περάσει σε απόσταση περίπου 23.000 μιλίων από τον Αρη, τον Οκτώβριο του 2014.
Ο κομήτης επισκέπτεται το ηλιακό σύστημα από το μακρινό Διάστημα, εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης του όμως η τροχιά του μπορεί να αλλάξει όταν πλησιάσει τον Ηλιο.
Η εξαέρωση των επιφανειακών στρωμάτων του, καθώς θα δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να αλλάξει την τροχιά του οδηγώντας τον κατευθείαν στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ο αστροφυσικός Φιλ Πλέιτ εκτιμά ότι ακόμη κι αν η διάμετρος του κομήτη δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα (κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερος), η έκρηξη που θα προκληθεί θα είναι 25 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη που έχει προκαλέσει το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ στη Γη.
Οι κομήτες, όπως και οι αστεροειδείς, είναι κομμάτια πετρωμάτων που περιφέρονται στο ηλιακό μας σύστημα. Οι κομήτες όμως περιβάλλονται από πάγο ο οποίος δεν είναι κατ' ανάγκη νερό, αλλά και διοξείδιο του άνθρακα ή μονοξείδιο του άνθρακα.
Αυτά τα συστατικά στοιχεία του πάγου, μόλις ο κομήτης πλησιάζει τον Ηλιο, μεταπηδούν από στερεά σε αέρια κατάσταση σχηματίζοντας μεγάλους πίδακες.
Ο κομήτης C/2013 A1 βρίσκεται προς το παρόν σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τον Ηλιο. Συνυπολογίζοντας δεδομένα όπως η μάζα του, οι ειδικοί εκτιμούν πως αν πέσει στον Αρη θα έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από 200.000 χλμ./ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου