Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ο κομήτης C/2013 A1 απειλεί τον Άρη




Ηλιοβασίλεμα στον Άρη, όπως φωτογραφήθηκε από το ρόβερ Spirit το 2005.

Ένας νέος κομήτης έκανε την εμφάνισή του και γυροφέρνει τον Άρη. Μάλιστα, αν οι προβλέψεις για την τροχιά του αποδειχθούν ακριβείς, υπάρχει πιθανότητα να πέσει πάνω στον γειτονικό πλανήτη τον Οκτώβριο του 2014!

Ο κομήτης «C/2013 A1» ανακαλύφθηκε στις 3 Ιανουαρίου από τον Robert McNaught στο αστεροσκοπείο «Siding Spring» της Αυστραλίας. Ωστόσο, ερευνητές του παρατηρητηρίου «Catalina Sky Surney» στην Αριζόνα των ΗΠΑ, βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη σε αρχεία τους από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για τις κινήσεις του «C/2013 A1».

Έτσι, οι αστρονόμοι έκαναν έναν πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Όπως αναφέρει ο αυστραλιανός μπλόγκερ Ίαν Μάσγκρεϊβ, οι υπολογισμοί δείχνουν πως ο κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν τον κομήτη να περνά σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη –ο αστεροειδής 2012 DA14 πλησίασε προ ημερών τη Γη σε απόσταση μόλις 34.400 χλμ. Όμως τα υπάρχοντα στοιχεία για τον νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα ο κομήτης να περάσει σε απόσταση έως 36 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Άρη, αλλά μπορεί ακόμα και να πέσει πάνω στον πλανήτη.

Από τη Γη, το 2014 θα είναι δυνατή η παρατήρηση του κομήτη με τη χρήση ακόμα και μικρών τηλεσκοπίων. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα διάφορα ερευνητικά ρόβερ που βρίσκονται πάνω στον Άρη, να καταφέρουν να φωτογραφίσουν τη διέλευσή του.

enet.gr - newscientist.com-physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου