Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο μετεωρίτης και τα διαμάντια του





Κάποιοι εκτίμησαν ότι στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία, κρύβονται διαμάντια πολλών καρατίων.

Παραφιλολογία σχετικά με την ύπαρξη διαμαντιών στον κρατήρα του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία ξεκίνησε απο "ειδικούς".

Οι σκέψεις τους βασίζονται στο γεγονός ότιπριν από χρόνια επιστήμονες είχαν υποστηρίξει πως κάτω από ένα κρατήρα που σχηματίστηκε στη Ρωσία από την πτώση ενός μετεωρίτη υπάρχουν τεράστια αποθέματα διαμαντιού.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο κρατήρας Popigai που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 35 εκατομμύρια έτη είναι πηγή τρισεκατομμυρίων καρατίων! Η ύπαρξη διαμαντιών στον κρατήρα είχε διαπιστωθεί από τη δεκαετία του 1970 αλλά το Σοβιετικό καθεστώς αποφάσισε να το αφήσει ανεκμετάλλευτο και να κρατήσει μυστική την ύπαρξη των διαμαντιών στον κρατήρα. Εικάζεται ότι αυτό αποφασίστηκε επειδή εκείνη την εποχή ήταν σε λειτουργία και το μεγάλο ορυχείο διαμαντιών Mirny, το οποίο απέφερε για δεκαετίες τεράστια κέρδη για το ρωσικό κράτος.

Έτσι, κατά τη χθεσινή μέρα, αρκετοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και αυτή τη φορά. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να υπάρξει αφού ο μετεωρίτης που έπεσε την Παρασκευή είναι είναι πολύ μικρότερος από εκείνον του Popigai.





Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, για να δημιουργηθούν διαμάντια πρέπει να υπάρχει γραφίτης στο έδαφος καθώς οι συνθήκες της πρόσκρουσης, οι πιέσεις και θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, μετατρέπουν τον γραφίτη σε διαμάντι.


Πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου