Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Κοσμολογία και κοσμικό έτος


ΚΟΣΜΙΚΟ ΕΤΟΣ:

Με τον όρο κοσμικό έτος εννοούμε την χρονική περίοδο που χρειάζεται ο Ήλιος για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας. Έχει υπολογιστεί ότι η χρονική αυτή περίοδος διαρκεί περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια και συνεπώς ο Ήλιος και γενικότερα το Ηλιακό Σύστημα, ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων ετών, έχουν πραγματοποιήσει περίπου 22 φορές το γύρο του Γαλαξία. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως γαλαξιακό έτος.

Ο όρος Κοσμικό Έτος (με κεφαλαία αρχικά γράμματα) αναφέρεται σε μια χρονική κλίμακα του Σύμπαντος, στην οποία η ιστορία του Σύμπαντος αναπαριστάται σε ένα κοσμικό ημερολόγιο (Cosmic Calendar). Στο ημερόλογιο αυτό, η Μεγάλη Έκρηξη έλαβε χώρα ακριβώς τα μεσάνυχτα την 1η Ιανουαρίου.Κάθε ημέρα διαρκεί 40 εκατομμύρια χρόνια και κάθε δευτερόλεπτο 500 χρόνια. Ο Homo habilis εμφανίστηκε στις 10:30 μ.μ. της 31ης Δεκεμβρίου και η καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία καταλαμβάνει τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελευταίου λεπτού του Κοσμικού Έτους. Το Κοσμικό Ημερολόγιο επινοήθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο και εξωβιολόγο Καρλ Σαγκάν και παρουσιάστηκε στο επεισόδιο Μια Φωνή στην Κοσμική Φούγκα (One Voice in the Cosmic Fugue) της τηλεοπτικής σειράς Cosmos και στο βιβλίο του The Dragons of Eden (1977).


ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ:

Η Κοσμολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν, τι υπήρχε πριν από αυτό και την εξέλιξη του μέχρι την κατάληξη του και αν θα υπάρχει τέτοια. Για να φτάσει όμως να γίνει μια καθαρά πειραματική και παρατηρησιακή επιστήμη πέρασε από πολλά στάδια. Ο αρχαίος άνθρωπος δημιούργησε την Κοσμολογική Μυθολογία υφαίνοντας μύθους πίσω από κάθε φαινόμενο της ζωής του, στην προσπάθεια του να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Με την εξέλιξη της φιλοσοφίας η μυθολογική Κοσμολογία άρχισε να εξασθενεί σταδιακά. Οι φιλόσοφοι χώριζαν τον μύθο από τον λόγο σχηματίζοντας τις πρώτες επιστήμες, οι οποίες βοήθησαν στην ανάπτυξη της Φιλοσοφικής Κοσμολογίας. Αυτή η Κοσμολογία μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη και εξελίχθηκε στην σημερινή μορφή της.

2 σχόλια: