Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!

Πάντως το σίγουρο είναι πως τα αστέρια δεν τρεμοπαίζουν επειδή βρίσκονται πολύ μακριά και κάτι συμβαίνει με το φως, συμβαίνει κάτι άλλο πιο απλό.

Όταν βλέπουμε τα αστέρια το βράδυ στον ουρανό, κάτι μεσολαβεί, το οποίο είναι και η αιτία που τα κάνει να φαίνονται να τρεμοπαίζουν.

Φυσικά, δεν είναι άλλο από... την ατμόσφαιρα της γης! Και για την ακρίβεια βλέπουμε τα αστέρια μέσα από "πολλές στρώσεις ατμόσφαιρας"!


Οι πολλές στρώσεις της ατμόσφαιρας, συνέχεια κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις η μία σε σχέση με την άλλη. Έτσι, για να το πούμε απλά, ανά πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, αλλού έχουμε πυκνώματα και αλλού αραιώματα της ατμόσφαιρας.

Αυτό βέβαια συνέχεια μεταβάλλεται και πολύ γρήγορα, όπως επίσης και κάθε "στρώση ατμόσφαιρας" έχει τα δικά της πυκνώματα και αραιώματα.

Έτσι, όταν κοιτάμε επάνω στον ουρανό τα αστέρια το βράδυ, τα βλέπουμε ανά φάσεις να τρεμοπαίζουν, γιατί αυτές οι γρήγορες αλλαγές, μία κάνουν το φως τους να περνάει και μία μπλοκάρουν μέρος τους!

Αυτή η εναλλαγή γίνεται γρήγορα μιας και πολλές στρώσεις ατμόσφαιρας μια τυχαίνει να συμπέφτουν (άρα γίνεται λιγότερο διάφανη η ατμόσφαιρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο -άρα τα αστέρια που φαίνονται από εκείνο το σημείο είναι πιο αχνά), και μία τυχαίνει να μη συμπέφτουν πολλές μαζί (άρα είναι πιο διάφανη η ατμόσφαιρα σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο και τα αστέρια φαίνονται πιο φωτεινά).

Αυτή η ενάλλαγή κατάστασης των στρώσεων συμβαίνει γρήγορα, κι έτσι σε διάφορα σημεία βλέπουμε τα αστέρια να τρεμοπαίζουν!

Αυτό βέβαια, συμβαίνει με τα αστέριαπου είναι μακριά και φαίνονται μικρα, για το λόγο ότι και η παραμικρή "θόλωση" ενός μικρού σημείου της ατμόσφαιρας, επηρεάζει το φως τους και το μπλοκάρουν σχεδόν πλήρως.

Ενώ για παράδειγμα με το φεγγάρι δε συμβαίνει αυτό, μιας και αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές, δεν είναι ικανές να μπλοκάρουν το φως του(είναι πολύ πιο "ισχυρό" και πολύ μεγαλύτερης κλίμακας), κι έτσι το βλέπουμε κανονικά.

Για αυτόν τον λόγο λοιπόν τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ στον ουρανό, απλό κι όμως συναρπαστικό!


Πηγή:cool web.

7 σχόλια:

  1. εμενα στο μυαλο μου τα αστερια φανταζαν σαν κερια που τρεμοπαιζουν..παρολο που διαβασα τι συμβαινει, εγω ακομη αυτο θα νομιζω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού έτσι θέλεις και σου αρέσει βρε thomi μου,έτσι είναι γιατί να το αλλάξεις;
    Εγώ να φανταστείς όταν ήμουν παιδάκι και χάζευα τον ουρανό(από τότε μου έμεινε)είχα την εντύπωση πως στα κάτασπρα σύννεφα περπατούν νάνοι και τους έβλεπα μάλιστα!έφτασα λοιπόν να είμαι 42 χρονών και όταν βλέπω κατάλευκα σύννεφα ακόμα τους ψάχνω.άλλωστεενα βασικό θεώρημα στη φυσική λέει:Το ότι δεν βλέπεις κάτι δεν πάει να πει πως δεν υπάρχει!
    Καλό σου βράδυ και ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πόσο όμορφα πράγματα μαθαίνω εδώ μέσα..ειμαι τόσο χαρούμενη που υπάρχει αυτό το μπλογκ και η καλή δουλειά που γίνεται εδώ μέσα..η καλή επιλογή θεμάτων... πω πω που να πάει το μυαλό μας , ότι πίσω από το καθε τι κρύβεται μια όμορφη εξήγηση που συμβαίνει αυτό.. ευχαριστώ που και σήμερα έμαθα ακόμα κάτι... να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως υπερβαλεις βρε Δελφινακι,κάνω ότι μπορώ.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φιλουθκια στη όμορφη Κύπρο που κατάφεραν να τη βάλουν στο μηχανισμό στήριξης και αυτή.Είδα το Χριστόφια που το ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια.
    Μυρισαν αέρια και πετρέλαια τα κοράκια της γης και τα κατάφεραν.
    Κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είμαι υπερβολική; οκ θα προσεχω τι σχολιάζω από δω και πέρα.για τη Κυπρο τι να πω; ότι και να πούμε...

      Διαγραφή
  5. ωραίο ποστ. κρίμα που η Αθήνα (όπως κάθε μεγαλούπολη) έχει τόσο νέφος που με δυσκολία βλέπει κανείς τ'αστέρια..
    Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα διάβαζα για τη σχετικότητα, συγκεκριμένα για την πραγματική θέση των αστεριών και πώς αλλάζει αυτό οπτικά σε μας λόγω του βαρυτικού πεδίου.. Θα μου άρεσε αν έκανες ένα ποστ και γι'αυτό.. ^^
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θελει αρκετή μελέτη το θέμα σου γιατί έβαλες πολλά θέματα μαζί,αλλά θα το κάνω.
    Καλό βράδυ ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή