Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


Είναι κρίμα να περάσει το καλοκαίρι χωρίς να σηκώσουμε μια στιγμή τα μάτια στα αστέρια, είτε από μια σκοτεινή παραλία, είτε από το χωριό στο βουνό, είτε από την πόλη...
Τίτλος:
NIGHTWATCH - ένας πρακτικός οδηγός για να δείτε το σύμπαν.



Συγγραφέας: Terence Dickinson
Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης
Έκδοση: 2008 Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
192 σελίδες σε πολυτελή βιβλιοδεσία.



Με μια ματιά

Προλογίζει την ελληνική έκδοση ο καθηγητής αστροφυσικής του ΑΠΘ Σταύρος Αυγολούπης.




Γιατί αυτό?


Παγκοσμίως καθιερώθηκε ως το καλύτερο εισαγωγικό βιβλίο για τον ερασιτέχνη αστρονόμο. Ένας κατατοπιστικός οδηγός για τον εντελώς αρχάριο. Χρήσιμο εργαλείο για τον προχωρημένο. Απαραίτητος βοηθός στην ύπαιθρο κατά τη νυκτερινή παρατήρηση. Εξηγεί με γλαφυρό τρόπο τα βασικά θεωρητικά και πρακτικά θέματα της αστρονομίας. Με 160 εκπληκτικές φωτογραφίες, 20 διαγράμματα και 20 κατατοπιστικούς χάρτες με περισσότερα από 100 αντικείμενα παρατήρησης, 2 χάρτες της Σελήνης και 4 χάρτες του νοτίου ουρανού θα γίνει ο αχώριστος σύντροφός σας τόσο στο γραφείο, όσο και στο χώρο παρατήρησης. Μεταξύ άλλων περιέχει πίνακες για τους διάττοντες αστέρες, για τον εντοπισμό των πλανητών και για τις εκλείψεις μέχρι το 2018.


Είναι το πρώτο βιβλίο που σου προτείνουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο, αν τους ρωτήσεις «από πού να ξεκινήσω;» Εξηγεί τι είναι το σύμπαν, ποια κομμάτια του μπορούν να παρατηρηθούν και πώς μπορείς να τα εντοπίσεις.


Τα περιεχόμενα με μια ματιά:
Ανακαλύπτοντας το σύμπαν
Το σύμπαν σε 11 βήματα
Ουρανογραφία, μετρήσεις, αστερισμοί
Ο ουρανός την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και το Χειμώνα
Επιλέγοντας κιάλια και τηλεσκόπια
Γαλαξίες, σμήνη και νεφελώματα
20 αστρικοί χάρτες
Οι πλανήτες
Σελήνη και Ήλιος
Εκλείψεις
Κομήτες
Αστροφωτογράφιση


Αναλυτικά:



Αναλυτικά

Το βιβλίο ξεκινά με το βιογραφικό του συγγραφέα που έχει γράψει 14 βιβλία αστρονομίας και έχει λάβει πληθώρα βραβείων. Το όνομά του έχει δοθεί σε έναν αστεροειδή.


Ο γλαφυρός πρόλογος του καθηγητή αστροφυσικής του ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη είναι η πιο ταιριαστή εισαγωγή σε αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο.


Ακολουθούν ο πρόλογος του συγγραφέα, το σημείωμα του μεταφραστή και η εισαγωγή του συγγραφέα.


Το πρώτο κεφάλαιο μας φέρνει σε επαφή με το εξαιρετικά μακρινό και το πολύ κοντινό, το πολύ ήσυχο και το εξαιρετικά βίαιο.
Το δεύτερο εξηγεί τη δομή του σύμπαντος από τη γειτονιά μας μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες και τη μεγάλη έκρηξη.
Το τρίτο δείχνει πώς κινείται ο ουρανός, πώς ξεχωρίζουμε τους αστερισμούς, πώς χρησιμοποιούμε τη Μεγάλη Άρκτο ως οδοδείκτη.
Το τέταρτο εξηγεί πώς εντοπίζουμε τους αστερισμούς κάθε εποχή, αναφέρεται στη φωτορύπανση και το ζωδιακό κύκλο.
Το πέμπτο έχει αναλυτικές, σύγχρονες πληροφορίες για τηλεσκόπια και κιάλια, πώς διαλέγουμε, τι να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε. Έχει συγκρίσεις τηλεσκοπίων και τα κριτήρια επιλογής.
Το έκτο εξηγεί τι είναι τα κάθε είδους ουράνια αντικείμενα που έλκουν την προσοχή του παρατηρητή: από τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη έως τους γαλαξίες. Ακολουθεί κατάλογος και 20 καθοδηγητικοί αστρικοί χάρτες με τις θέσεις πάνω από 100 ουράνιων θησαυρών ανάμεσα στους αστερισμούς.
Το έβδομο περιδιαβαίνει τους πλανήτες, κάνει αναφορές στην αρχαιότητα και εξηγεί πώς και πού τους παρατηρούμε σήμερα (πίνακας εντοπισμού μέχρι το 2018).
Το όγδοο παρουσιάζει το δορυφόρο μας, τη Σελήνη, τους εντυπωσιακούς κρατήρες, τα σημεία προσσελήνωσης και δυο χάρτες. Εξηγεί επίσης πώς παρατηρούμε με ασφάλεια τον ήλιο.
Το ένατο παρουσιάζει γλαφυρά τις περιπέτειες του συγγραφέα καθώς κυνηγούσε εκλείψεις και εξηγεί πως μπορούμε να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε εκλείψεις ηλίου και σελήνης. Υπάρχει πίνακας των εκλείψεων ως το 2018.
Το δέκατο περιγράφει τη γλυκιά ανατριχίλα του να κυνηγάς και να εντοπίζεις κομήτες, εξηγεί τι είναι οι κομήτες, κάθε πότε και πώς παρατηρούμε κομήτες και διάττοντες αστέρες. Επίσης περιγράφει το Σέλας.
Το ενδέκατο αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα «κόλπα» φωτογράφισης ουρανού: σέλας, ηλιοβασίλεμα, Σελήνη, πλανήτες, αστρικά ίχνη, νεφελώματα κ.α..


Τέλος αναφέρονται οι πηγές, βιβλία για περαιτέρω μελέτη, πληροφορίες για ιστοσελίδες, συνέδρια, αστεροσκοπεία.
Το βιβλίο έχει εξαιρετικό ευρετήριο.


Καθαρούς ουρανούς
Νίκος Τρεμούλης



το βιβλίο μπορείτε να παραγγείλετε εδώ
πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ

15 σχόλια:

  1. Ααα μια χαρά το βρίσκω. Μπας και καταλάβω κάτι, που μου δείχνουν ένα αστερισμό κι εγώ δεν μπορώ να τον διακρίνω με τίποτα. :( Φαντάσου πόσο άσχετη είμαι.
    Κι άλλο ένα σχόλιο που επιβεβαιώνει την ασχετοσύνη μου... Ωραίο εξώφυλλο έχει αυτό το βιβλίο!

    Καλό βράδυ και όνειρα γλυκά Suprnova!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. sel είναι κάποιοι αστερισμοί που διακρίνονται πάρα πολύ εύκολα όπως για παράδειγμα η κουτάλα της μεγάλης άρκτου,ο Ωρίωνας,η Κασσιόπη,ο σκορπιός,αρκεί να έχεις έναν τυπικό αστροχάρτη,καθαρό ουρανό και το κυριότερο χρόνο,διάθεση και όρεξη για μάθηση.Εμένα προσωπικά δεν μου έδειξε κανένας τίποτα απολύτως(μακάρι να είχα κάποιον) ούτε τον ουρανό ούτε τα μυστικά του.Διάβασμα και μόνο διάβασμα,ατέλειωτες ώρες.
      Το καλύτερο ρομποτικό τηλεσκόπιο να έχεις με μια λάθος ρύθμιση είτε στις συντεταγμένες,είτε στο αλφάδιασμα να μην κάνεις σωστά και του δώσεις εντολή να πάει στον altair στον Αετό και το τηλεσκόπιο δείχνει τον vega στη λύρα δεν θα καταλάβεις τη διαφορά σ'αυτά τα δυο λαμπρά αστέρια.
      Αν όμως γνωρίζεις βασικά πραγματάκια στον νυχτερινό ουρανό δεν μπορεί να σε γελάσει τίποτα.
      Αν δείς στην αρχική σελίδα μου πάνω δεξιά έχω δυο βιντεάκια τα οποία βοηθούν πάρα πολύ για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί λίγο παραπάνω.
      Αυτά τα ολίγα!Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  2. ευχαριστούμε για την ενημέρωση

    Καλημέρα. Έχεις βραβείο, εδώ
    http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2012/09/19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ Δελφινάκι,και ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και την τιμή που μου κάνεις.Θα το δω αργότερα όμως γιατί καίγομαι από δουλειά και πρέπει να ξαναφύγω.Τα λέμε.

      Διαγραφή
    2. οκ με την ησυχία σου , μην ανησυχείς
      προηγείται η δουλειά
      να προσέχεις
      τα λέμε

      Διαγραφή
    3. Άστα να πάνε Δελφινάκι τέτοιο πράμα δεν το έχω ξαναδεί τέτοια εποχή τρέχω σαν το Βέγγο!

      Διαγραφή
    4. καλημέρα
      χιχιχι έμεινε στην ιστορία αυτό "τρέχω σαν το Βέγγο"
      δόξα το Θεό να λες και να λέμε που έχουμε τη δουλειά μας
      καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. Νομίζω σα να το πήρε το μάτι μου σε κάποιο Παπασωτηρίου βιβλιοπωλείο. Τα 36€ περίπου που κοστίζει φαίνονται εκ πρώτης πολλά, αλλά μιλάμε για ένα εξειδικευμένο βιβλίο και όχι για σαχλαμάρες που διαβάζονται σε παραλίες και κρεβατοκάμαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι πολλά,όταν πρωτοκυκλοφόρησε είχε γύρω στα 60(νομίζω τόσο το πήρα και γω)Αλλά ποιοτικά είναι τέλειο όπως και οι φωτογραφίες του και οι χάρτες του.
    Πολύ εξειδικευμένο έχεις δίκιο σ'αυτό.
    Καλησπέρα στη Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μου άρεσε το "καίγομαι στη δουλειά τώρα και θα το δω αργότερα" χαχα!!!!

      Από την άλλη, μαζί με το δικό σου blog το "βραβείο" πήρε και ένα ιστολόγιο που κάνει αστροπροβλέψεις (http://astroprovlepsis.blogspot.gr/) μιλάμε για την ειρωνία.... η επιστήμη απέναντι στον τσαρλατανισμό των αστροπροβλέψεων. Τι χώρα θεέ μου..

      Διαγραφή
    2. Αλήθεια λέω,ήρθα για λίγο σπίτι,μετά δρόμο και πριν λίγο ήρθα.
      Όσο για τα βραβεία τα μοιράζει ο διαχειριστής του εκάστοτε blog και απλά έτυχε πιστεύω να ταιριάξει έτσι.
      Συμφωνώ με την διαφοροποίηση σου,η αστρονομία είναι επιστήμη ενω η αστρολογία όχι.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα,
    εκ πρώτης είπα,όπως και η Selcouth, ωραίο εξώφυλλο ενδιαφέρον φαίνεται, έχω να κάνω και ένα δωράκι...διαβάζοντας το υπόλοιπο της ανάρτησης,όπως έχω ξαναπεί...κατατοπιστικότατος ,αναλυτικότατος...και μου κίνησε το ενδιαφέρον...
    Καλό μήνα, είπαμε???!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμ δεν είπαμε astazzia μου,καλό μήνα λοιπόν και μιας και είμαστε στο Σεπτέμβρη και η ΣαΛΛΛονίκη μας γιορτάζει λόγω έκθεσης,όποιος η όποια ενδέχεται να ανέβει προς τα πάνω με χαρά να τον φιλοξενήσω χώρος υπάρχει και χίλιοι καλοί χωράνε!Να υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό μας παρέα!
    Τι δωράκι?Με έπιασε η περιέργεια μου τώρα!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αstazzia αλλά νομίζω πως έτσι πρέπει να κάνω για να μπορεί να καταλάβει και αυτός που δεν ασχολείται,να μη βαριέται και να μην τον κουράζει το θέμα μου.
    Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο αγώνας Τώρα δικαιώνεται!!Κάποιος το έλεγε αυτό αλλά δεν θυμάμαι ποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή