Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Οι γαλαξίες Κεραίες






Η εικόνα προέρχεται από το Hubble. Οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες που εμφανίζονται εδώ, Antennae, άρχισαν να αλληλεπιδρούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόκειται για το πλησιέστερο σε μας ζεύγος συγκρουόμενων γαλαξιών. Σχεδόν τα μισά από τα φωτεινά αντικείμενα της εικόνας είναι μικρά σμήνη που περιέχουν δεκάδες χιλιάδες άστρα. Οι πορτοκαλί σταγόνες αριστερά και δεξιά του κέντρου της εικόνας είναι οι δύο πυρήνες των αρχικών γαλαξιών και αποτελούνται κυρίως από παλαιά αστέρια.

Οι γαλαξίες Κεραίες παίρνουν το όνομά τους από τους μεγάλους βραχίονες σαν κεραίες, που εκτείνονται έξω από τους πυρήνες των δύο γαλαξιών. Αυτές οι "παλιρροϊκές ουρές” σχηματίστηκαν κατά την πρώτη συνάντηση των δύο γαλαξιών, περίπου 200 – 300.000.000 χρόνια πριν. Η πιο πάνω εικόνα μας δίνει μια προεπισκόπηση του τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρουστεί ο Γαλαξίας μας με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, από τώρα.

Πηγή:physics4you

3 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον και η ανάρτηση και η φωτογραφία
    πόσα πράγματα μαθαίνεις δηλαδή, πόσα ωραίες πληροφορίες μας δίνει το διάστημα και ο κόσμος των πλανητών!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ αδειούχο Δελφινάκι ελπίζω να μη βαριέσαι στις διακοπές σου. Δεν μας είπες που πήγες σε βουνό ή σε θάλασσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ εργάζομενε suprnova :))
      Οχι δεν βαριέμαι..χαίρομαι την κάθε μου μέρα...
      που αλλού θα πήγαινε ένα δελφινάκι;;; σε θάλασσα ,στο σπιτάκι μου :)) χθες πήγα στο θαλασσοσπιτάκι μου (μόλις έκανα και σχετική ανάρτηση αν σε ενδιαφέρει να δεις - θα κάνω αναρτήσεις με τα νέα των διακοπών μου με φωτος )
      από βδομάδας θα είμαι για όλο το μήνα σε βουνό στο εξοχικό μας

      Διαγραφή