Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ένα φωτογραφικό... τηλεσκόπιο!





Ό,τι πιο εξελιγμένο έχει κυκλοφορήσει ποτέ στον κόσμο της φωτογραφίας κάνει τώρα την εμfάνισή του από την SLAC National Accelerator Laboratory των ΗΠΑ. Οι φωτογραφικές μηχανές που εμείς έχουμε συνηθίσει φτάνουν το πολύ τα 22.3 pixel, όμως η μηχανή Τηλεσκοπίου Μεγάλης Συνοπτικής Επισκόπησης (Large Synoptic Survey Telescope) έχει 3.2 δισεκατομμύρια pixel, κάνοντας έτσι κάθε άλλη μηχανή να φαίνεται ανύπαρκτη μπροστά της.

Βέβαια η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή δεν είναι ακριβώς η συσκευή που θα παίρναμε στις διακοπές μας. Αντιθέτως πρόκειται σε συνδυασμό με το τηλεσκόπιο να φωτογραφίζει σε εβδομαδιαία βάση τον ουρανό προκειμένου να συγκεντρωθούν αστρονομικές πληροφορίες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται ετησίως από τη χρήση της θα φτάνουν τα 6 εκατομμύρια gigabyte.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κατασκευάστριας εταιρίας, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο όργανο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μέσα σε ελάχιστο χώρο πρέπει να «χωρέσουν» 189 αισθητήρες και περισσότεροι από 3 τόνοι εξαρτημάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου